Új-Zéland híres rajongói

Számtalan rajongója van Új-Zélandnak. Az ország népszerűsége nagyjából A gyűrűk ura című filmeposszal egyidős, amelynek első része 2001-ben került a mozikba. Sir Peter Jackson remekműve egyszeriben a világ figyelmének középpontjába helyezte az ország természeti adottságait (1. ábra). Az ország turizmusa az azóta eltelt két évtizedben minden korábbi rekordot megdöntött: a Covid-19 előtti időszak utolsó évében, 2019-ben, közel 3.9 millióan látogattak az országba, és az előrejelzések alapján – a lakosság mai számával megegyező számú látogatót – 5,1 milliót vártak 2024-ben. Érthető tehát, hogy a világ turizmusának növekedésével és az ország népszerűsödésével, Új-Zéland sok rajongót szerzett. A rajongók táborát három, jól elkülöníthető csoportba oszthatjuk: az országot szívükbe záró nyilatkozókra, az ide befektetőkre, illetve az ideköltözőkre. Ebben az írásban az Új-Zéland iránt rajongókat, a rajongás okait, és magát az attitűdöt szeretném röviden bemutatni.

1. ábra: Hobbiton (fotó: Peter Farago)

A tengerentúli rajongók jelentős része először turistaként járt Új-Zélandon, és beleszeretett a Végzet hegyének és a Hobbitok földjének (a Megye) színhelyeibe, a természet érintetlenségébe, és azokba az óriási páfrányerdőkbe, amelyek egy évmilliókkal ezelőtti tájat idéznek. A Tolkien-történetek rajongóin túl azonban számos üzletember, színész, zenész és politikus elismerőleg vagy kifejezett lelkesedéssel nyilatkozott Új-Zélandról az elmúlt években. Sokan még náluk is tovább mentek, és befektettek, ingatlanokat vásároltak, vagy akár ide is költöztek az országba. Most augusztusi hír, hogy Larry Page, a Google társalapítója – a világ hatodik leggazdagabb embere – új-zélandi rezidens lett, és az ő esete csak a jéghegy csúcsa. Nézzünk meg tehát, hogy az elmúlt húsz évben mely hírességek hol vásároltak ingatlanokat, hol fektettek be, és hová költöztek. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül emelek ki néhány érdekes esetet.

Szórakoztatóiparból jöttek
Shania Twain az elsők között volt, amikor 2004-ben 21,5 millió dollárért (ma 4,6 milliárd forint) megvásárolt egy Queenstown közeli csodálatos fekvésű igatlant, és luxus szálláshelyet alakítottak ki rajta újdonsült férjével, Robert “Mutt” Lange-al. 2008-as válásukat követően az ingatlan férje nevére került, és ma Mahu Whenua (maori nyelven jelentése: gyógyít a föld) néven várja vendégeit, ahol a szobák nyáron „már” éjszakánként 1700 dollárért (350 ezer forintért) leköthetők (2. ábra). Persze 12 ezer dollárért az egész ingatlan a miénk egy éjszakára, de csak akkor, ha 10-nél nem akarunk több vendéget hozni magunkkal – ennél több vendég esetén ugyanis felárat kell fizetnünk. Shania Twain romantikus befektetése ma már csak egy szép emlék az idelátogatók számára, de az utának következő hírességek ennél jóval nagyobb szerencsével jártak, és mélyebb nyomot tudtak hagyni az országban.

2. ábra: a Mahu Whenua luxus lodge (forrás: NZ Herald)

Valószínűleg James Cameron az egyik legismertebb név a sorban, aki nem csak birtokot vásárolt magának Új-Zélandon, de ide is költözött az egész családjával. Az Avatar, a Titanic és a Terminátor rendezője Wairarapa környékén 20 millió dollár értékben (ma 4,3 milliárd forint) keresett magának egy 1000 hektáros területet és a vele járó nyugalmat (3. ábra). Ez 2012-ben történt, azóta pedig Cameron már az Avatar 2 forgatását tervezi, amit még két másik Avatar-film is követ majd. A hírességek megjelenése persze óhatatlanul is felveri az amúgy is borsos árú ingatlanok árát, de a mérleg másik oldalán ott a pótolhatatlan erejű nemzetközi reklám, amely munkahelyket teremt és bevételt hoz az egész országnak.

3. ábra: James Cameron birtoka, Wairarapa (forrás: Stuff)

Pénzügyi guruk
Julian Robertson, a világ egyik első hedge fund management cégének, a Tiger Management-nek a társalapítója és tulajdonosa, egy milliárdos vagyonnal rendelkezdő amerikai befektető, aki már három ingatlant is vásárolt országszerte. A Bay of Plenty üdülőtérség egyik szigetén épített házat, farmot és hotelt mintegy 6000 hektáron, majd Napier környékén és a Déli-Szigeten is vásárolt és újított fel szálláshelyeket. Robertson ugyan nem él állandóan Új-Zélandon, de minden évben több hétre idelátogat, a köztes időben pedig kiadja birtokait, ingatlanjait. Robertson mindezek mellet még tulajdonosa lett a két legjelentősebb új-zélandi golfpályának is. Tényleg érdemes megnézni az alábbi galériát és Roberston Lodges honalpját is. Robertson csodás ingatlanokat hozott létre, csodás helyeken.

Egy másik hedge fund, a Hing Kong-ban bejegyzett Doric Capital Corporation alapítója, Michael Nock, 2008-ban döntött úgy, hogy a már sokat emlegetett Queenstown környékén vásárol ingatlant. A döntés mögött – elmondása szerit – biztonsági szempontok is szerepet játszottak. Sok híresség véleménye szerint Új-Zéland ezen távoli és egyben festői pontja védettséget biztosít a 2001. szeptember 11. óta a világban eluralkodott bizonytalanság, terror-fenyegetettség és pandémia elől. Micheal Nock ideköltözése után azonban már nem a pénzügyeire fókuszál, hanem korábbi festői karrierjét igyekszik kiteljesíteni. Házában egy galériát és egy stúdiót is berendezett, otthonát pedig Claude Monet nevezetes lakóhelye után, „Giverny” névre keresztelte el (4. ábra). Látható, hogy Új-Zéland nem csak a biztonság, de az elvonulás, az alkotás, és az újrekezdés lehetőségét is nyújtja.

4 ábra: Giverny Art House (forrás: holidayhouses.com)

Tech királyok
Kína leggazdagabb embere, Jack Ma, aki szintén oda van Új-Zélandért, ugyancsak Queenstown környékén vett ingatlant. Az Alibaba Group Holding alapítójának ingatlanain túl más befektetése is van, hiszen 57%-os tulajdonosa a Milk New Zealand diary-nek, ami egy helyi tejfeldolgozó cég. Az új-zélandi természet vonzerejének kevesen tudnak ellenállni: Jack Ma néhány éve inkognitóban idelátogatott, és egyszerűen átadta magát a tehénfejés örömének (5. ábra). Mellékesen Ma felvásárolt még 29 farmot is, csak hogy biztos háttere legyen a tejipari holdingnak. A holding ma hetente 6200-9600 liter tejet szállít Kínába. Főnökük nyomdokain, még további 40 Alibaba alkalmazott költözötta azóta Új-Zélandra, tovább növelve ezzel a kisebb befektetők számát.

5. ábra: Jack Ma tehenet fej (forrás: Stuff)

Biztos sokan emlékeznek a torrentezést megelőző időszakból a MegaUpload file megosztó és letöltő rendszere, amit ma már egyszerűen felhő technológiának hívnak. Kim Dotcom, a cég német-finn származású tulajdonosa szintén ide vándorolt ki, elmenekülve az amerikai igazságszolgáltatás elől. Az ő története némiképp eltér a rajongók többségétől. Nem sokkal azután, hogy Dotcom 2010-ben rezidens lett, az amerikai hatóságok kérésére először letartóztatták, majd később szabadlábra helyezték, de kiadatását nem hagyták jóvá az új-zélandi hatóságok. Mindezektől függetlenül igaz: Kim is megszerette új, kényszerből választott hazáját, újra is nősült itt, és pénzt, tudást, technológiát és üzletet hozott magával (6. ábra). Pikáns története pedig már önmagában is tovább erősíti az ország menedék („safe haven”) karakterét.

6. ábra: Kim and Elizabeth Dotcom (forrás: BBC)

Peter Thiel, a tech-óriás PayPal társtulajdonosa, aki egyben a Facebook első külső befektetője, szintén vásárolt ingatlantokat Aucklandben és Queenstownban, az országot pedig egyszerűen csak „utópiának” nevezte (7. ábra). Legutóbbi ingatlanprojektjét pedig az Auckland melletti Waiheke-szigetre álmodta meg, amely már most is egy szőlészetekkel, boréttermekkel és homokos tengerpartokkal rendelkező paradicsom. De a milliárdosnak egyéb üzleti tevékenységei is vannak szerte az országban. Valar Ventures névre hallgató cége olyan neves helyi cégekbe fektetett be, mint a Xero, a Pacific Fibre vagy a Booktrack. Thiel 2011-ben Új-Zélandi állampolgárságot szerzett, ami nagy port kavart akkoriban, mivel nem felelt meg a kritériumoknak, nem töltött el elég időt itt, és ezért csak különleges miniszteri engedéllyel kaphatott állampolgárságot.

7. ábra: Peter Andreas Thiel (forrás: CNBC)

És a többi
A fenti hírességeken túl, számtalan más rajongója is van Új-Zélandnak: például a Metallica tagjai és a Ben Harper-Jack Johnson duó állítólag imádják az itteni tengerpartokat, de volt itt háza Anthony Kiedis (Red Hot Chili Peppers) és Serj Tankian (System of a Down) amerikai rocksztároknak is. Ezek az emberek mind jó okkal jöttek ide: a lenyűgöző természetért, a szinte tökéletes biztonságért, és a zavartalan feltöltődés élményéért. Az ősi erdőkkel, végtelen tengerpartokkal, meseszép hegyes tájakkal rendelkező és ritkán lakott Új-Zéland még soha nem ált a világ figyelmének középpontjában annyira, mint ma, és még azt a tagadhatatlan veszteséget is túlélte, hogy Meghan Markle és Harry herceg végül nem ezt az országot választotta lakhelyéül.

One thought on “Új-Zéland híres rajongói

  1. Sorry I don’t understand Hungarian…but I enjoyed scrolling and LOVED the images of NZ. These of course need no translation.
    🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: